Le Gaiac Restaurant Toiny

About This Project

Recently, the decoration of the restaurant and its adjoining areas, bar, lounge and terraces, has been given a smooth facelift. An elegant redesign by Karine Bruneel. Today, the subtle harmony of natural materials, neat lines, pure shapes, vibrant shades… echo the stunning view of the sea. Enjoy a gourmet break in an elegant atmosphere of contemporary intimacy at restaurant Le Gaïac known as one of the best on the island.

The aim was to define structural and aesthetic changes without distorting the  » Toiny’s spirit « … a colonial spirit that is relaxing, exotic, sweet and colorful sought after by cosmopolitan and faithful clients. It was then not appropriate to « break everything down » but to refresh, soften sometimes, refurbish, improve circulation, increase comfort to not only please the faithful customers but also attract new customers looking for an atmosphere that Karine likes to define as « modern Caribbean », while keeping a form of timelessness in the place. The color chart is defined as : a soft blend of « clay » beige and « Gustavian » blue contrasted with white. The materials are naturals : teak, oak, recycled or repainted wood, vintage leather, stone washed fabric… Decorative accessories remind us of travel, sea and nature.

 

Récemment, la décoration du restaurant et de ses espaces attenants, bar, lounge et terrasses a été repensée par Karine Bruneel comme un lifting en douceur. Aujourd’hui, l’harmonie subtile de matériaux nobles, la pureté des lignes, la simplicité des formes, la partition de bleus en nuances vibrantes… font écho à la vue sublime sur la mer. Une pause gourmande dans une atmosphère élégante à l’intimité contemporaine au restaurant le Gaïac, qui a la réputation justifiée d’être l’un des meilleurs de l’île.

Il s’agissait de concevoir des transformations structurelles et esthétiques sans dénaturer « l’esprit Toiny »… un esprit colonial reposant, dépaysant, doux et coloré qu’une clientèle cosmopolite précisément recherche.
Ainsi il ne convenait pas de « tout casser » mais de rafraichir, de rajeunir, d’adoucir parfois, d’améliorer la circulation, d’augmenter le confort afin de non seulement fidéliser la clientèle existante, mais aussi d’attirer une nouvelle clientèle en quête d’atmosphère. Une ambiance que Karine se plait à définir de « modern caraibbean », tout en gardant une forme d’intemporalité au lieu. La charte couleur est ainsi définie : un doux mélange de beige « argile » et de bleu « gustavien » contrasté avec du blanc. Les matériaux sont naturels : teck, chêne, bois recyclé ou repeint, cuir vintage, tissus stone washed…
Les accessoires de décoration nous rappellent le voyage, la mer, la nature.

Category
Restaurant, WORK